Select your language

Contacteer ons: +32 11 78 17 11 - info@crabbe.be  ico.facebook  ico.youtube 

Platte daken: welk materiaal kiezen?

Productinnovatie is ook in onze sector een ‘hot item’. Welk materiaal moet je kiezen voor de dakdichting van een plat dak? Ga je mee met de innovatieve trend en opteer je voor een populaire kunststof dakdichting zoals EPDM? Of kies je toch voor een bitumineuze afdichting, een materiaal dat sinds jaar en dag zijn eigenschappen bewezen heeft?


Wat is bitumen?

Een meer gekende benaming van bitumen is ‘roofing’. Roofing bestaat al vele jaren en heeft zijn degelijkheid al meer dan bewezen. Bitumineuze waterdichtingsmembranen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en is bovendien voorzien van een wapening met polyester, glasvlies of een combinatie van beiden. Daardoor heeft het product vandaag een bewezen levensduur van gemiddeld 25 jaar.

Wat is EPDM?

EPDM is een kunststof dakbedekking van rubber. Dit materiaal is erg in trek, o.a. omdat het weinig onderhoud vraagt en goed bestand is tegen temperatuurverschillen. Producenten spreken van een levensduur van gemiddeld 40 jaar, al is dat nog niet bewezen omdat het product nog niet zo lang gebruikt wordt.

Over de plaatsing

Bitumineuze dakbedekking wordt meestal aangebracht met een brander. Door verhitting van de onderkant smelt het bitumen vast op het dak. Maar het kan net zo goed gelijmd of mechanisch bevestigd worden. Roofing wordt steeds in 2 lagen aangebracht, waardoor je een extra stevige dakdichting krijgt.
EPDM wordt altijd aangebracht door middel van lijm of in combinatie met mechanische bevestiging. Het membraan kan eventueel op maat gemaakt worden, waardoor er minder zichtbare naden zijn op het dak. Dakwerken Crabbé opteert voor EPDM van hoge kwaliteit en op rollen, van Resitrix, met een dikte van 2,5 mm en voorzien van een wapening.

Wat met het onderhoud?

Een goed onderhouden bitumineuze dakbedekking gaat langer mee. Jaarlijks verwijderen van mossen en algen is een garantie voor een langere levensduur.
EPDM heeft als grote eigenschap dat het onderhoudsarm is. Maar dat betekent niet dat je het dak niet moet onderhouden, want bladeren en andere vuiligheid moeten nog altijd verwijderd worden.

Zijn er ook minpunten?

Elk product heeft zijn gebreken. EPDM is soms goedkoper dan bitumen. Maar daar schuilt een addertje onder het gras: er is ook een kwaliteitsverschil tussen verschillende EPDM-producten onderling. Vergelijken is dus heel belangrijk! Een zwak punt van EPDM zit in de naadverbindingen en de randen. De ervaring leert dat eventuele problemen met EPDM zich quasi altijd aan de naadverbindingen situeren. Het membraan is bovendien minder dik dan roofing, waardoor het risico op perforatie groter is.

De conclusie van Dakwerken Crabbé

Jo Van Gossum: “Voor de platte daken werken wij nog bij voorkeur op de traditionele manier, met bitumen. Iedereen heeft vandaag de dag de mond vol over kunststof dakdichtingen zoals PVC, EPDM, TPO en dergelijke. Wij houden ons op dat vlak bewust nog een beetje afzijdig omdat we regelmatig vaststellen dat ook die materialen hun gebreken hebben. Ondanks de prognoses over een zeer lange levensduur, wordt ook hierop nog steeds ‘maar’ 10 jaar garantie gegeven. Duurzaamheid en kwaliteit komen voor ons op de eerste plaats. Daarom geven wij dus ook de voorkeur aan materialen waarvan we weten dat ze hun degelijkheid reeds bewezen hebben, namelijk bitumen of roofing, weliswaar in verbeterde uitvoeringen (APP of SBS). Want het moet toch ook wel gezegd worden dat de roofing anno 2017 in niets meer te vergelijken is met de roofing van pakweg vijftien jaar geleden. Het feit dat er andere en nieuwe materialen op de markt gekomen zijn, heeft de producenten van bitumen aangezet om hun product te verbeteren. En dat is natuurlijk positief. Zo is vandaag elk type roofing uitgerust met een sterke wapening, hetgeen vroeger niet altijd het geval was. Ook de veiligheidsvoorschriften voor het aanbrengen van roofing zijn veel strenger geworden.”