Er was eens een jongeman met een droom . Hij had een bijzondere interesse voor ‘alles wat vloog’. Nu, er zijn wel meer jongetjes die ervan dromen om piloot te worden. Maar Bart Liesmons zag het anders, hij wou ballonvaarder worden, en zo geschiedde ook. Bart runt vandaag, samen met zijn vrouw Heidi, het bedrijf ‘Rainbow Ballooning’.
De volgende stap in hun droomavontuur was om met een eigen ballon en als professionele ballonvaarder de lucht in te kunnen gaan. Toen de vader van Bart, tussen pot en pint, hierover sprak met Benny Van Gossum van Dakwerken Crabbé, werd een samenwerking heel snel concreet. Voor Dakwerken Crabbé was dit een uitgelezen kans om op een niet-alledaagse manier in de kijker te lopen (of te vliegen).
Maar waar koop je zo’n ballon? Voor een auto ga je gewoon naar de garage. Voor een warme luchtballon moet je iets verder gaan kijken omdat er wereldwijd slechts enkele professionele fabrikanten zijn. De ballon van Dakwerken Crabbé werd op maat geproduceerd door Cameron Balloons, één van de grootste, zoniet de allergrootste en meest gerenommeerde producent ter wereld, gevestigd in Bristol (UK).
Is ballonvaren in België niet beperkt tot de zomermaanden?
“In principe kunnen wij het ganse jaar door de lucht in,” aldus Bart en Heidi, “op voorwaarde dat de weersomstandigheden goed zijn. De temperatuur speelt minder een rol, omdat je boven in de lucht geen wind voelt. Uiteraard wordt er in de zomer meer gevaren, omdat er dan normaal gezien meer dagen met geschikte weersomstandigheden zijn. Maar het is dus perfect mogelijk om in alle seizoenen op te stijgen. In de zomer kunnen we vliegen van zonsopkomst tot twee uur daarna en ’s avonds vanaf twee uur voor zonsondergang. In de winter kan er zelfs de ganse dag gevlogen worden.”
Ook in het buitenland
“Meestal vliegen we in België, maar we nemen ook deel aan vliegmeetings in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Het summum van ballonvaren is echter te beleven in de Oostenrijkse Alpen. Bij temperaturen van -15 tot -20°C genieten van de natuur en de bergen is werkelijk adembenemend. Soms gebeurt het zelfs dat het boven in de lucht, waar geen wind is, toch aangenaam warm is, zodat je gemakkelijk de jas kan uittrekken. Zalig is dat!”
Hoe veilig is ballonvaren?
“Uiteraard komt veiligheid op de eerste plaats. Dat begint met de jaarlijkse keuring van de ballon en van alle materiaal. Ook de piloot moet jaarlijks fysieke testen afleggen. En voordat een ballon de lucht ingaat, krijgen alle passagiers een briefing met instructies omtrent de veiligheid, net als in een vliegtuig.”
Wie kan met de ballon meevaren?
“Er staat geen leeftijd op ballonvaren. Voor de kinderen is het wel belangrijk dat ze toch minstens 1 m groot zijn. Daarnaast moet je ook rekening houden dat je gedurende anderhalf uur moet rechtstaan in de ballon. En zwangere vrouwen adviseren we om hun ballonvaart even uit te stellen. Verder zijn er geen beperkingen, behalve dan het aantal personen. In onze ballon kunnen, naast de piloot, nog 8 passagiers meevaren.”
“We beschikken over een aantal standaard vertrekplaatsen, maar op verzoek kunnen we ook op een specifieke plaats vertrekken, op voorwaarde dat er een ruimte van 50 x 50 m ter beschikking is.”
Ook voor bedrijven!
“Wil je met je bedrijf een speciale uitstap of een teambuilding organiseren? Dan is een ballonvaart een prima keuze! Als de groep te groot is, kunnen we desgewenst met meerdere ballonnen de lucht ingaan.”
En dan is het feest!
“Een ballonvaart stopt niet bij het opruimen van het materiaal na de landing, want dan begint het feestje pas! We zorgen voor versnaperingen en laten de kurken knallen. Dat maakt de beleving helemaal compleet. “
Heb je zin gekregen?
“Ben je op zoek naar een origineel geschenkidee? Of wil je gewoon zelf eens meevaren met de ballon van Dakwerken Crabbé? Alle info en mogelijkheden vind je op www.rainbowballooning.be.“
“Tot slot nog een bijzonder woord van dank aan onze sponsor, Dakwerken Crabbé, die het voor ons mogelijk maakt om onze hobby uit te oefenen!” aldus Bart en Heidi van Rainbow Ballooning.