‘Wij zijn verhuisd: vanaf nu net naast de veiling in Borgloon!’ Dat lees je op de website van Nicolai Fruit. De verhuis, die in maart gebeurde, was de laatste stap in een bouwproces dat zo’n twee jaar duurde. Op de terreinen van BelOrta maakte een oude loods plaats voor een nieuwbouw, een loods met een modern en stijlvol kantoorgebouw, waarin Nicolai Fruit nu gehuisvest is. Zo samengevat in één zin lijkt dat eenvoudig, maar dat was het allerminst.
Architect Gregory Nijs (Klaarchitectuur), die het project vorm gaf en coördineerde, vertelt over het verloop én over de rol van Dakwerken Crabbé.
“Het is een bouwproject van BelOrta maar de nieuwbouw is bestemd voor Nicolai Fruit. Zij importeren en exporteren fruit en groenten. De eigenlijke werken van dit project zijn in augustus 2019 gestart. Met de voorbereidingen waren we uiteraard al veel langer bezig. De nieuwe loods is aangebouwd tegen een bestaand gebouw. Eerst moest op die plaats nog een oude loods afgebroken worden. Vervolgens alles onderzoeken, traceren en in kaart brengen qua bestaande leidingen in de ondergrond, een hoogteverschil wegwerken, wegeniswerken uitvoeren, enz. En vermits het om een loods gaat waar fruit behandeld en bewaard wordt, komen er nog heel wat andere technieken bij kijken die een nauwgezette voorbereiding en opvolging vragen. Om alles in goede banen te leiden, zaten we gedurende het bouwproces wekelijks verschillende uren samen met alle betrokken partijen. Werfvergaderingen van een halve dag of meer waren geen uitzondering.”
Dakwerken Crabbé plaatste +/- 5700 m² dakbedekking op het volledige gebouw. Het werk omvatte:
- Een bitumineus dampscherm plaatsen op de steeldeck platen.
- Vervolgens het dak isoleren met IKO Enertherm. De isolatie werd mechanisch bevestigd. Het aantal bevestigers in de verschillende dakzones werd bepaald volgens de windbelastingsstudie die in eigen beheer uitgevoerd werd.
- Het dak werd voorzien van een 2-laagse bitumineuze waterdichting (zelfklevende onderlaag en een gevlamlaste toplaag).
- De afwerking en bijzondere veiligheidsfeatures:
- De dakranden zijn voorzien van metalen muurkappen, dewelke in ons eigen atelier op maat werden geknipt en geplooid.
- In functie van de veiligheid hebben we tevens afvoerpunten en noodspuwers geplaatst en het dak voorzien van een ‘levenslijn’, een permanente valbeveiliging die op voldoende afstand van de dakrand staat.
Gregory Nijs: “Er is inderdaad bijzondere aandacht besteed aan noodspuwers en bijhorende afvoerpunten in de context van brandveiligheid. Bij zo’n groot dakoppervlak is het immers belangrijk dat de constructie niet te lijden heeft onder overtollige belasting door wateroverlast bij een eventuele brand of een storm. Het dak is bovendien zeer toegankelijk, via een trap en een koepel. Dakwerken Crabbé heeft er ook voor gezorgd dat het dak helemaal klaar was voor de installering van zonnepanelen. Er is geopteerd voor deze duurzame oplossing om de koelinstallaties voor het fruit van elektrische stroom te voorzien. De warmte die door de koelinstallaties wordt geproduceerd, wordt tevens gerecupereerd voor de vloerverwarming in het kantoorgebouw.”
“Het is géén toeval dat Dakwerken Crabbé voor dit complex project werd aangesproken. Zij zijn al sinds vele jaren een partner van BelOrta. En ook voor ons architectenbureau zijn zij geen onbekende. Wij kennen de kwaliteit van hun werk en wij weten dat zij een zeer betrouwbare partner zijn. Dat is uiteraard belangrijk in zo’n groot project. De werken zijn dan ook heel vlot en goed verlopen.”
Ook de architect zelf is trots en tevreden met het eindresultaat: “Het is een mooi gebouw geworden, in het bijzonder de kantoren met de binnenpatio. Het kunstgras van de patio loopt door in de vergaderruimte, hetgeen een speciaal en rustgevend effect creëert. Het geeft altijd extra voldoening als je als architect een project met een ziel mag creëren, als je buiten het hokje mag kijken en tekenen. BelOrta is in dat opzicht een hele fijne opdrachtgever en in dit specifieke geval zagen ook de mensen van Nicolai Fruit de meerwaarde. Het is leuk om te horen dat mensen nieuwsgierig zijn naar het eindresultaat en dat ze er graag een kijkje willen komen nemen,” besluit Gregory Nijs.
Meer foto's van het project: